Home Hrana i piće

Savjeti za savršeno roštiljanje povrća

Kako ukusna povrća na roštilju?

Roštiljanje povrća je popularan način pripreme hrane koji se sve više koristi u ljetnim mjesecima. Osim što je i ukusan, roštiljano povrće je i jednostavno za pripremu te može biti odličan dodatak bilo kojem obroku. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta kako pripremiti savršeno roštiljano povrće i uživati u bogatim okusima i hranjivim tvarima.

Savjeti za pripremu povrća za roštiljanje

Prije nego što stavite povrće na , potrebno je pripremiti ga na pravi način kako bi zadržalo svoj okus i teksturu. Prvi korak je i čišćenje povrća. Uklonite sve neželjene dijelove i operite ga pod mlazom vode. Neki ljudi preferiraju ostaviti koru na povrću kako bi zadržalo svoj okus i hranjive tvari, dok drugi preferiraju oguliti povrće prije roštiljanja. Ovisno o vašem osobnom izboru, odaberite opciju koja vam najviše odgovara.

Nakon pranja, dobro je povrće potopiti u hladnu vodu na nekoliko minuta kako bi se osvježilo i omekšalo. Tako će biti mekše i lakše za roštiljanje. Također, ako niste sigurni koliko će povrće zadržati svoju svježinu na roštilju, možete ga namočiti u marinadi od ulja, limunovog soka i začina.

Koji je najbolji način za povrća na roštilju?

Najbolji način za povrća na roštilju je na tzv. direktnoj vatri. To znači da se povrće stavlja iznad izvora topline, odnosno iznad otvorenog plamena ili vrućih ugljena. Ova metoda je brža i osigurava hrskaviju koru na povrću. Međutim, ako koristite ovu metodu, važno je paziti na temperaturu kako povrće ne bi zagorjelo ili bilo presuho.

Ako želite dužu i sporiju termičku obradu povrća, možete ih na tzv. indirektnoj vatri. To znači da se povrće stavlja na stranu roštilja koja nema izvor topline ispod ili se povrće stavlja u aluminijsku foliju kako bi se stvorila "pećnica" na roštilju. Ovom metodom se postiže nježnije i sočnije povrća.

Kako sačuvati hranjive tvari u povrću na roštilju?

Roštiljanje povrća može biti i nutritivno bogat način pripreme hrane, ali postoji opasnost da se neke hranjive tvari izgube tijekom postupka. Da biste sačuvali hranjive tvari u povrću, najbolje je koristiti kratko vrijeme pečenja na visokoj temperaturi kako bi se sačuvali vitamini i u povrću.

Također, važno je ne presjeći povrće na prevelike komade jer će se tako duže i izgubiti više hranjivih tvari. Ako želite da vaše povrće bude sočno i bogato hranjivim tvarima, možete ga preliti s malo maslinovog ulja ili umočiti u marinadu od limunovog soka, čime ćete dodati i dodatne zdrave sastojke.

Tri kovi za savršeno roštiljanje svih vrsta povrća

Postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći da vaše roštiljano povrće bude još ukusnije. Primjerice, ako želite da povrće bude , možete ga preko noći ostaviti u slanoj vodi prije pečenja. Ovaj trik će povrću dati dodatnu hrskavost i okus.

Također, ako pečete povrće na roštilju, pazite da ne miješate različite vrste povrća zajedno. Neki mogu se brže od drugih ili imaju različite potrebne temperature, pa je važno da ih pečete odvojeno kako biste postigli najbolji .

Konačno, ne zaboravite redovito okretati povrće na roštilju kako bi se ravnomjerno ispeklo sa svih strana i kako bi zadržalo i okus.

Koje su najbolje marinade za roštiljanje povrća?

Marinade su odličan način da svoje roštiljano povrće obogatite različitim okusima. Možete koristiti gotove marinade iz trgovine ili ih sami kod kuće. Najbolje je koristiti maslinovo kao bazu i dodati začine poput češnjaka, ružmarina, origana ili papra. Također, možete dodati malo soja umaka, meda ili limunovog soka.

Ako želite da bolje prodre u povrće, možete ga prethodno razrezati ili probosti vilicom. Također, važno je da povrće marinirate najmanje jedan sat prije pečenja, a idealno bi bilo ostaviti ga u marinadi preko noći u hladnjaku.

Zaključak

Roštiljanje povrća je i ukusan način pripreme ovog zdravog sastojka. Uz pravilnu pripremu i nekoliko trikova, možete uživati u savršenom roštiljanom povrću koje je bogato hranjivim tvarima i odličnog okusa. Iskoristite ove savjete i uživajte u ljetnim roštiljima u društvu obitelji i prijatelja.

Exit mobile version