Hrana i pićeKako uzgojiti mandarinu iz koštice: Korak-po-korak vodič

Kako uzgojiti mandarinu iz koštice: Korak-po-korak vodič

Nabavite i pripremite za sadnju

Kada odlučite uzgojiti mandarinu iz koštice, prvi korak je nabaviti i zdrave . Vodite računa da budu zrele i ne oštećene. Prije sadnje, potrebno je pripremiti koštice za sadnju. To možete učiniti tako što ćete ih dobro oprati i osušiti te ih ostaviti da se malo osuše na zraku. Za sadnju je najbolje koristiti koštice od organski uzgojenih jer su zdravije i imaju veću šansu za uspješan .

Pripremite i posudu za sadnju mandarine

Kada ste pripremili koštice, potrebno je pripremiti i za sadnju. Za mandarine je najbolje koristiti kvalitetno i plodno s pH vrijednošću između 6 i 7. Tlo treba biti dobro propusno i hranjivim tvarima. Za sadnju koristite manju posudu s drenažnim rupama na dnu kako bi se izbjeglo zadržavanje viška vode. Tlo treba dobro navlažiti prije sadnje koštica kako bi se osigurala dovoljna vlažnost za klijanje.

koštica i njihovo redovito zalijevanje

mandarine iz koštice je jednostavna, ali zahtijeva strpljenje. Koštice treba posaditi okomito u tlo, na dubinu od oko 2 cm. Preporučuje se posaditi više koštica u jednu posudu kako bi se povećale šanse za uspješno klijanje. Nakon sadnje, tlo treba dobro zaliti i održavati stalnu vlažnost. Vodite računa da ne pretjerate s zalijevanjem jer pretjerana vlažnost može dovesti do truljenja i propadanja koštice.

Njega mladih sadnica mandarine: savjeti i trikovi

Kada koštice počnu klijati, potrebno je pružiti im odgovarajuću njegu. Držite ih na suhom i toplom mjestu, izloženom dnevnom svjetlu. Ako se pojave korijenčići i izbijači, to je znak da klijanje ide u dobrom smjeru. Ukoliko primijetite da je tlo presuho, lagano ga poprskajte vodom. Također, možete koristiti i tekuće gnojivo za stimuliranje rasta. Kada sadnice narastu i formiraju prve listove, možete ih presaditi u veću posudu kako bi imale više prostora za .

Kako presaditi mandarinu u veću posudu ili u vrt?

Kada mlade sadnice postanu dovoljno jake i imaju dovoljno listova, vrijeme je za u veću posudu ili u vrt. Odaberite adekvatnu posudu, veličine koja će omogućiti daljnji i razvoj mandarine. Prilikom presađivanja u vrt, odaberite sunčano i zaštićeno mjesto koje je dovoljno udaljeno od drugih biljaka kako bi imala dovoljno prostora za rast. Kada je presađena, redovito zalijevajte i prihranjujte mandarinu kako bi se osigurao rast i razvoj. Uživajte u svom vlastitom uzgojenom voću i ponosno gledajte kako se vaša razvija iz koštice.

Povezani sadržaj

Najpopularnije