Hrana i pićeKako sušiti šljive na starinski način: korak po korak vodič

Kako sušiti šljive na starinski način: korak po korak vodič

Krenite u avanturu sušenja šljiva na !

šljiva na je od najstarijih načina konzerviranja voća. Ova tradicionalna metoda omogućuje da se šljive sačuvaju i zadrže svoj i hranjive tvari. Sušene šljive se mogu koristiti kao i ukusan međuobrok ili kao raznim jelima. Osim toga, proces sušenja je i ne zahtjeva posebnu opremu. Ako ste spremni za malo avanture i želite naučiti kako sušiti šljive na , ovo je članak za vas!

Saznajte sušenja šljiva na !

Kao što smo već spomenuli, šljiva na starinski način je stara metoda koja se koristi već stoljećima. Ovaj način omogućuje da se šljive sačuvaju što duže i da se zadrže njihovi nutritivni . Tajna leži u procesu sušenja, koji se obavlja polako i na , bez dodavanja konzervansa ili umjetnih sastojaka. su ukusne sušene šljive koje se mogu čuvati i do godinu dana.

Kako pripremiti šljive za na starinski način?

Prije nego što započnete proces sušenja, važno je pravilno pripremiti šljive. Prvo ih operite i očistite od koštica, a zatim ih narežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Potom ih stavite u posudu s vodom i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta. Ovaj korak će pomoći da se šljive ne bi previše isušile tijekom sušenja. Nakon toga, šljive osušite kuhinjskim ručnikom ili papirnatim ubrusom.

Otkrijte korak po korak proces sušenja šljiva na tradicionalni način!

Sada kada su šljive pripremljene, možete započeti sa sušenjem. Postoje dva tradicionalna načina sušenja šljiva – na suncu i u pećnici. Za sušenje na suncu, šljive rasporedite na posudu ili rešetku s otvorima kako bi se mogao kretati. Potom posudu stavite na sunčano mjesto i ostavite šljive da se suše 7-10 dana, okrećući ih svakih nekoliko dana.

Ako se odlučite za sušenje u pećnici, šljive rasporedite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Stavite lim u pećnicu zagrijanu na 60-70°C i ostavite šljive da se suše oko 8 sati, okrećući ih na pola puta.

Napravite ukusne sušene šljive kod kuće na starinski način!

Kada su šljive suhe i mekane na dodir, možete ih izvaditi iz pećnice ili suncem osušiti i ostaviti da se potpuno ohlade. Zatim ih možete posložiti u staklenku ili hermetički zatvorenu posudu i čuvati na suhom i tamnom mjestu. Sukladno vašim željama, možete dodati malo ili cimeta prije nego što ih pospremite.

Uživajte u slatkim zalogajima – naučite sušiti šljive na starinski način!

Kao što ste vidjeli, sušenje šljiva na starinski način je i zabavan proces koji možete obaviti kod kuće. Osim što ćete uživati u ukusnim sušenim šljivama, možete biti ponosni što ste oživjeli starinsku metodu konzerviranja voća. Iskoristite svoje sušene šljive u raznim receptima ili jednostavno uživajte u njima kao zdravom međuobroku. Sada je na vama da se bacite u avanturu sušenja šljiva na starinski način!

Povezani sadržaj

Najpopularnije