Hrana i pićeUzbudljiva pojava "kore ledenog neba": objašnjavamo što je to i kako nastaje

Uzbudljiva pojava “kore ledenog neba”: objašnjavamo što je to i kako nastaje

Što je ledenog neba i zašto je toliko uzbudljiva pojava?

ledenog neba je spektakularni koji se može vidjeti na nebu iznad polarnih krajeva, ali i na određenim visinama u drugim dijelovima svijeta. Ova uzbudljiva pojava se manifestira kao šarena traka na nebu, često u kombinaciji s drugim svjetlosnim efektima kao što su . ledenog neba je jedna od najčarobnijih pojava koju možete vidjeti na nebu, a njen nastanak i utjecaj na intrigira mnoge ljude.

se formira kada velike količine leda i vodene pare iz atmosfere padnu na Zemlju u obliku kristala leda. Ovi kristali se potom rasprše u zraku i reflektiraju , stvarajući prekrasne boje na nebu. Ova pojava je najčešća na ispod -30°C, što objašnjava zašto se najviše može vidjeti u polarnim regijama koje su poznate po ekstremno niskim . Međutim, se može pojaviti i na drugim dijelovima svijeta, ali u manjoj mjeri.

Sve što trebate znati o kori ledenog neba: od nastanka do utjecaja na

Kao što smo već spomenuli, je posljedica kristala leda u atmosferi. Ovi kristali mogu biti različitih oblika i veličina, što rezultira raznovrsnim bojama na nebu. Najčešće se javljaju u nijansama zelene, plave, crvene i ljubičaste boje, ali se mogu pojaviti i u drugim nijansama. Osim toga, kora ledenog neba se često pojavljuje u kombinaciji s drugim atmosferskim efektima, kao što su i halovi oko Sunca i Mjeseca.

Ovaj spektakularni ne samo da privlači pažnju svojom ljepotom, već ima i utjecaj na . Naime, kora ledenog neba se obično pojavljuje nekoliko sati prije olujnog vremena. Ovo je zato što se kristali leda u atmosferi formiraju kada se vlažnost poveća, što je često znak da se približava neko nepovoljno vremensko stanje. Zbog toga se ljudi često oslanjaju na pojavu kore ledenog neba kao na od načina predviđanja vremena.

Kora ledenog neba: znanstveno objašnjenje fenomena koji privlači pažnju širom svijeta

Iako je ova pojava već dugo poznata, još uvijek nije u potpunosti istražena i razjašnjena. Međutim, znanstvenici su ustanovili da se kora ledenog neba formira kada se vodena para u atmosferi smrzne i kristalizira u obliku leda. Ti kristali se zatim rasprše u zraku i reflektiraju , što stvara prekrasne boje na nebu.

Kora ledenog neba je jedna od pojava koja privlači pažnju širom svijeta. Mnogi turisti putuju na polarna područja kako bi je vidjeli u svojoj punoj ljepoti. Osim toga, ova pojava je inspiracija mnogim umjetnicima, a mnogi fotografi su uspjeli zabilježiti prekrasne prizore kore ledenog neba. Bez obzira na znanstveno objašnjenje, jedna je stvar sigurna – ova prirodna pojava će nas i dalje očaravati svojom ljepotom i tajanstvenošću.

Povezani sadržaj

Najpopularnije