Hrana i pićeUživajte u domaćem okusu: Starinski kolači s orasima

Uživajte u domaćem okusu: Starinski kolači s orasima

recepte za domaće starinske kolače s orasima

Domaći s orasima su jedna od najpopularnijih poslastica u hrvatskoj kuhinji. Miris i mljevenih oraha koji se širi kroz kuću dok se kolač peče, podsjećaju nas na djetinjstvo i dane provedene u bakičinoj kuhinji. U današnje vrijeme, kada je brza hrana postala dio svakodnevnice, često zaboravljamo na tradicionalne recepte i njihov , ali . Zato vam donosimo nekoliko recepata za starinske kolače s orasima koje možete isprobati kod kuće i uživati u njihovom bogatom i autentičnom okusu.

s orasima su se nekada pripremali za posebne prigode poput blagdana ili obiteljskih okupljanja. Bilo da se radi o torti od oraha, kuglofu ili jednostavnom kolaču u obliku slova S, svi ovi recepti imaju jednu zajedničku crtu – pripremljene sastojke koji daju i bogat . Svi recepti koje ćemo vam predstaviti su provjereni od strane naših baka i garantiraju uspjeh i zadovoljstvo na vašem tanjuru.

Zavirite u tradicionalnu kuharicu i naučite pripremiti kolače od oraha

Jedan od najvećih simbola domaće kuhinje svakako su bakine kuharice. Prepune su ručno pisanih recepata generacijama prenošenih s koljena na koljeno. U tim starim kuharicama krije se tajna savršenog okusa domaćih kolača s orasima. Donosimo vam dva klasična recepta koja su se nekada nalazila u svakoj bakinoj kuharici, a sada možete i vi iskoristiti znanje naših baka i pripremiti ove kolače kod kuće.

Prvi recept je za tortu od oraha, koja je nekada bila neizostavan dio svakog blagdanskog stola. Potrebno vam je šest jaja, 200 g mljevenih oraha, 200 g šećera, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 100 g i 100 ml mlijeka. Prvo razdvojite bjelanjke od žumanjaka i izmiksajte snijeg od bjelanjaka. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer i vanilin šećer te dodajte otopljenu maslacu i mlijeko. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo te umiješajte snijeg od bjelanjaka. Na kraju dodajte mljevene orahe i sve dobro izmiješajte. Smjesu ulijte u okrugli kalup i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Kada se kolač ohladi, možete ga preliti čokoladnom glazurom ili posuti šećerom u prahu.

Drugi recept je za kuglof od oraha koji je savršen za uživanje uz šalicu kave ili čaja. Potrebno vam je 250 g , 250 g šećera, 4 jaja, 250 g mljevenih oraha, 100 ml mlijeka, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer i naribana korica limuna. Prvo izmiksajte maslac i šećer, a zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljevene orahe, naribanu koricu limuna i vanilin šećer. Dodajte suhu smjesu u smjesu s jajima i te ulijte mlijeko. Sve dobro izmiješajte i ulijte u kuglof kalup. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kada se kuglof ohladi, možete ga posipati šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.

Otkrijte tajnu savršenog okusa: kako pripremiti starinske kolače s orasima

Kada govorimo o domaćim kolačima s orasima, jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu je sastojaka. Maslac, jaja i orahe najbolje je koristiti i domaće, a ne kupovati gotove proizvode. Također pazite da orahe dobro usitnite kako bi se ravnomjerno rasporedili po cijelom kolaču. Uz to, ne zaboravite i na pečenje kolača – svaka pećnica je drugačija pa je važno pratiti kolač dok se peče i provjeriti je li dovoljno pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.

Još jedna tajna uspješne pripreme starinskih kolača s orasima je i njihovo čuvanje. Nakon što se ohlade, najbolje ih je čuvati u limenoj posudi ili zamotati u aluminijsku foliju kako bi duže ostali svježi i sočni. Također, preporučuje se i stajanje na sobnoj temperaturi prije posluživanja jer će tako okusi doći do punog izražaja.

Uživajte u domaćem okusu kolača s orasima i zavirite u tradicionalnu kuharicu kako biste otkrili još mnogo recepata za poslastice iz djetinjstva. Pustite mašti na volju i eksperimentirajte s raznim dodacima poput čokolade, cimeta ili naranče kako biste svom kolaču dali jedinstveni pečat. Sigurni smo da će miris i ovih kolača vratiti sjećanja na dane provedene u krugu obitelji i pružiti vam trenutke uživanja i zadovoljstva.

Povezani sadržaj

Najpopularnije