Hrana i pićePečenje savršenog buta odojka u pećnici - jednostavni savjeti i trikovi

Pečenje savršenog buta odojka u pećnici – jednostavni savjeti i trikovi

?

Odojak je jedno od jela za blagdanske i . Njegova , mekoća i bogat okus čine ga idealnim izborom za sve koji žele svoje goste. No, priprema odojka može biti zahtjevna i za one najiskusnije kuhare. Zato smo za vas pripremili tri jednostavna trika za savršeno pečenje buta odojka u pećnici. Slijedite ove korake i uživajte u najboljem okusu odojka kod kuće!

Tri jednostavna trika za savršeno pečenje buta odojka

Prvi i najvažniji korak u pripremi odojka je odabir kvalitetnog mesa. Odojak mora biti svjež, bez ikakvih i neugodnog mirisa. Također, odaberite mladog odojka jer je njegovo nježnije i sočnije. Za najbolji okus, preporučujemo da odojak bude težine između 5 i 7 kilograma.

Drugi trik je mesa prije pečenja. Umjesto klasičnog mariniranja u ulju i začinima, preporučujemo da odojak natrljate solju i paprom te ostavite u hladnjaku da odstoji preko noći. Tako će se bolje prožeti u i biti intenzivniji prilikom pečenja.

Spremni za savršenu gozbu? Evo kako ispeći but odojka u pećnici

Prije pečenja, odojak je potrebno dobro oprati i posušiti kuhinjskim papirom. Zatim ga stavite u posudu za pečenje te umetnite za u najdeblji dio buta. Preporučujemo da u pećnici za pečenje ostavite i posudu s malo vode kako bi se odojak pekao u vlastitom soku, čime će ostati sočniji.

Kako bi odojak bio i , potrebno ga je na nižoj temperaturi (oko 160°C) oko 3 do 4 sata. Nakon toga, povećajte temperaturu na 200°C i pecite još kako bi se stvorila hrskava .

Pečenje bez : savjeti za najbolji okus buta odojka u pećnici

Kada je odojak pečen, izvadite ga iz pećnice te ostavite da odmori na sobnoj temperaturi oko 10 do 15 . Tako će se sokovi u mesu ravnomjerno rasporediti i dati najbolji okus. Zatim ga narežite na tanke ploške te poslužite uz po vašem izboru.

Ako želite dodatno obogatiti okus odojka, možete ga premazati marinadom od meda, soja sosa i češnjaka te vratiti u pećnicu na nekoliko minuta.

Uz ove tri jednostavna trika, vaš but odojka će biti savršeno pečen i oduševiti sve vaše goste. Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći u pripremi najukusnijeg odojka u pećnici te da ćete uživati u savršenom okusu kod kuće!

Povezani sadržaj

Najpopularnije