Hrana i pićeKoji dio od brokule se zapravo jede?

Koji dio od brokule se zapravo jede?

"Koji dio od brokule je zapravo jestiv?"

Brokula je jedna od najpopularnijih i najzdravijih vrsta povrća koju možemo pronaći na našim stolovima. Ovo zeleno bogato je raznim hranjivim tvarima i vlaknima te se često preporučuje kao dio zdrave prehrane. No, iako je većina ljudi svjesna njene vrijednosti, mnogi se pitaju koji dio od brokule je zapravo jestiv. U nastavku ćemo razotkriti tajnu te vam otkriti sve što trebate znati o dijelovima brokule.

Prvo što treba napomenuti je da se cijela brokula može konzumirati, od korijena do pupoljka. Međutim, postoje pojedini dijelovi koji su jestivi, dok se drugi ne preporučuju za konzumaciju. Kada je u pitanju ovo , bitno je znati da svaki dio ima svoju ulogu i nutritivnu vrijednost. Stoga, krenimo redom i otkrijmo koji dio brokule se zapravo jede.

"Od korijena do pupoljka: Sve što trebate znati o dijelovima brokule"

Kao što smo već spomenuli, cijela brokula je jestiva, ali postoji nekoliko dijelova koji se posebno izdvajaju. Prvo što je važno znati je da se u prehrani najčešće koriste cvjetovi brokule. To su mali zeleni pupoljci koji se nalaze na vrhu i koji se obično nalaze u supermarketima. Cvjetovi brokule su jestivi i su vitaminima, i vlaknima. U svježoj brokuli, cvjetovi se nalaze u skupini koju čini jedna velika loptica, dok se u nekim slučajevima mogu pronaći i pojedinačno.

Drugi dio brokule koji se često konzumira je njen . Iako se prije često odbacivala, danas se sve više koristi u kulinarstvu. je jestiva, no može biti malo tvrđa u odnosu na ostatak brokule. Zbog toga se preporučuje da se oguli kako bi bila mekša i lakša za konzumaciju. Također, sadrži veliku količinu vlakana i vitamina C, pa ju svakako iskoristite u svojoj prehrani.

"Obrade li ili cvjetove? Razotkrivamo tajnu dijela brokule koji se jede"

Pored cvjetova i , brokula sadrži i koje se može jesti. To su listovi koji se nalaze na stabljici i obično su tamno zelene boje. brokule ima slična nutritivna svojstva kao i cvjetovi, stoga ga možete koristiti u svojim obrocima. Međutim, lišće može biti malo gorkog okusa, pa ga je potrebno dobro oprati i pripremiti prije konzumacije.

Kada je u pitanju ostatak brokule, poput korijena i koji su bliže zemlji, oni se ne preporučuju za jesti. Iako se može pronaći u nekim kulturama, ovi nisu jestivi i ne sadrže nikakvu nutritivnu vrijednost. Stoga, nemojte se iznenaditi ako u svojoj namirnici primijetite da je neki dio obojan ili drugačijeg oblika, to je zapravo uobičajeno i ne utječe na kvalitetu i jestivost brokule.

"Nemojte više bacati dijelove brokule! Saznajte kako iskoristiti svaki komadić"

Kao što smo već spomenuli, svaki dio brokule ima svoju ulogu i nutritivnu vrijednost. Stoga, zašto ne iskoristiti svaku sitnicu i naučiti kako iskoristiti svaki komadić ovog zdravog povrća? Ako ste ikada pripremali brokulu, vjerojatno ste primijetili da se na stabljici nalaze mali izbočeni dijelovi. To su zapravo mali cvjetovi koji se mogu jesti i koji su odlični kao salatama ili varivima.

Također, ako u svom obroku koristite samo cvjetove brokule, razmislite o tome da iskoristite i stabljiku i lišće. Možete ih dodati u ili smoothieje kako biste unijeli još više hranjivih tvari u svoju prehranu. Osim toga, stabljika i lišće se mogu iskoristiti i za zdravih čajeva.

Zaključak

Kao što smo vidjeli, svaki dio brokule je zapravo jestiv, od korijena do pupoljka. Cvjetovi, stabljika i lišće su hranjivim tvarima i vlaknima te bi ih trebalo uvrstiti u svoju prehranu. Stoga, sljedeći put kada budete pripremali brokulu, nemojte više bacati dijelove koji se čine manje jestivima. Iskoristite ih na neki drugi način i obogatite svoj obrok s još više nutritivnih vrijednosti.

Povezani sadržaj

Najpopularnije