Hrana i pićeKoliko litara stane u jedan galon? Saznajte odgovor na ovo pitanje

Koliko litara stane u jedan galon? Saznajte odgovor na ovo pitanje

Koliko litara je ? Saznajte odgovor ovdje!

i litre su jedinice za zapremnine koje se koriste u različitim dijelovima svijeta. Dok se u Sjedinjenim Američ Državama i Velikoj Britaniji najčešće koristi , u većini europskih zemalja i ostatku svijeta se koristi litra. No koliko litara zapravo stane u galon?

Odgovor na ovo pitanje nije jer postoji nekoliko različitih galona. U Sjedinjenim Američ Državama se koristi američki galon koji iznosi 3,785 litara, dok se u Velikoj Britaniji i ostalim dijelovima svijeta koristi britanski galon koji iznosi 4,546 litara. To znači da američki galon ima oko 3,79 litre, dok britanski galon ima oko 4,55 litre.

Otkrijte koliko litara stane u galon!

Ako ste se ikada pitali koliko litara stane u , sad znate odgovor – to ovisi o tome koji galon imamo na umu, američki ili britanski. No zašto postoje dvije različite definicije galona?

Različite definicije galona potječu još iz srednjeg vijeka kada su se koristile različite veličine posuda za . U Sjedinjenim Američ Državama se kasnije uvela nova galona kako bi se uskladila sa sustavom mjernih jedinica koji je uveden tijekom Francuske revolucije. Međutim, u Velikoj Britaniji se zadržala stara galona koja se temelji na količini vode koju može držati posuda određene veličine.

U zaključku, koliko litara stane u ovisi o tome o kojem galonu govorimo – američkom ili britanskom. U većini europskih zemalja i ostatku svijeta se koristi litra kao jedinica za zapremnine, no galon je još uvijek prisutan u nekim dijelovima svijeta. Bez obzira na to koju jedinicu koristite, bitno je da ih naučite pretvarati kako biste ih mogli koristiti u različitim situacijama.

Povezani sadržaj

Najpopularnije