Hrana i pićePita od smokava: Razlog za uključivanje ove slastice u svoj jelovnik

Pita od smokava: Razlog za uključivanje ove slastice u svoj jelovnik

: Zdrava i ukusna

je slastica koja je postala popularna u posljednjih nekoliko godina, a sve zahvaljujući svojim brojnim blagodatima za zdravlje i ukusnom okusu. Za razliku od tradicionalnih slastica koje su prepune i nezdravih sastojaka, je bogata nutritivnim vrijednostima i može biti savršen za sve one koji žele uživati u slatkom zalogaju, a istovremeno voditi računa o svom zdravlju.

od glavnih razloga zašto bi pita od smokava trebala biti uključena u svakodnevnu prehranu je njezino bogatstvo nutritivnih vrijednosti. Smokve su bogate vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su važni za održavanje zdravog tijela. One su izvor kalija, magnezija, kalcija i željeza, a također sadrže i vitamine poput vitamina A, vitamina C i vitamina K. Osim toga, smokve su niskokalorični sastojak pa će pita od smokava biti odličan izbor za sve one koji paze na svoju liniju.

Razlog #1: Bogatstvo nutritivnih vrijednosti smokava u piti

Kao što smo već spomenuli, pita od smokava je izuzetno bogata nutritivnim vrijednostima. Osim što sadrže mnogo vitamina i minerala, smokve su također izvor vlakana, koja su važna za probavu i regulaciju kolesterola u krvi. pomažu u održavanju zdrave crijevne flore te pomažu u prevenciji probavnih problema poput zatvora. Također, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Zahvaljujući svom bogatstvu vlaknima i antioksidansima, pita od smokava može biti odličan izbor u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa u tijelu. Oksidativni je povezan s razvojem raznih bolesti poput raka, dijabetesa i Alzheimerove bolesti, stoga je važno uključiti namirnice bogate antioksidansima u svoju prehranu.

Razlog #2: Poboljšanje probave i regulacija u krvi pomoću smokava

Još veliki razlog za uključivanje pite od smokava u svoj jelovnik je njezin utjecaj na probavu i regulaciju u krvi. Kao što smo već spomenuli, iz smokava mogu pomoći u prevenciji zatvora i održavanju zdrave crijevne flore, što je ključno za dobro zdravlje probavnog sustava.

Osim toga, smokve su bogate prirodnim šećerima koji se polako razgrađuju u tijelu, što znači da neće izazvati nagli porast šećera u krvi. To ih čini idealnim izborom za dijabetičare i sve one koji paze na unos šećera. Uz to, smokve sadrže i poznat kao inulin, koji može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi te smanjiti rizik od dijabetesa.

Kako napraviti savršenu pitu od smokava i uživati u njenim blagotvornim učincima

Kao i kod svakog jela, i kod pite od smokava važno je birati kvalitetne sastojke. Najbolji izbor su smokve, koje možete pronaći na tržnicama u ljetnim mjesecima. Također, važno je koristiti zdrave masnoće poput umjesto maslaca te birati prirodne zaslađivače poput meda ili javorovog sirupa umjesto bijelog šećera.

Jednostavan recept za pitu od smokava može uključivati pripremu tijesta od integralnog brašna, i meda, dok se smokve mogu narezati na kriške i posložiti po tijestu. Pita se peče u pećnici na 180°C oko 30 , a može se poslužiti topla ili hladna. Uz to, možete dodati i dodatne sastojke poput cimeta, badema ili chia sjemenki kako biste povećali nutritivnu vrijednost pite.

U zaključku, pita od smokava je zdrava i ukusna koja može imati brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Bogatstvo nutritivnih vrijednosti smokava, njihov utjecaj na probavu i regulaciju šećera u krvi te jednostavna priprema su samo neki od razloga za uključivanje ove slastice u svoj jelovnik. Stoga, sljedeći put kad poželite nešto slatko, razmislite o piti od smokava i uživajte u njezinim blagotvornim učincima.

Povezani sadržaj

Najpopularnije