Jedan od najvažnijih aspekata pripreme mesa je njegova tekstura. Tvrdo meso može uništiti cjelokupno jelo, dok mekano i sočno meso može učiniti čuda za okus i dojam jela. Ali što učiniti kada se nađete suočeni s mesom koje je tvrdo kao kamen? Srećom, postoje tri jednostavna trika koja će vam pomoći da omekšate meso tijekom kuhanja i pripremite savršeno jelo za svoje najdraže.
Tri jednostavna trika za omekšavanje mesa za savršenu kuhanu jelu
Kada se radi o omekšavanju mesa tijekom kuhanja, najvažnije je imati strpljenja i biti svjestan da će proces možda potrajati nešto duže. Ali ne brinite, uz ovih tri jednostavna trika, vaše meso će biti mekano i sočno u tren oka.
Koristite mali čekić za meso
Prvi trik za omekšavanje mesa je korištenje malog čekića za meso. Ovaj jednostavan alat je vrlo učinkovit u omekšavanju tvrdih komada mesa poput svinjetine ili junetine. Prije nego što počnete kuhati, položite meso između dva komada plastične folije i lagano ga istucite čekićem za meso. Ovaj postupak će razbiti čvrstu strukturu mesa i učiniti ga mekšim tijekom kuhanja.
Marinirajte meso
Drugi trik za omekšavanje mesa je mariniranje. Marinade su idealne za omekšavanje tvrdog mesa, jer kiseline u marinadi razgrađuju vezivno tkivo u mesu i čine ga mekšim. Uzmite u obzir da mariniranjem mesa ne samo da će ga omekšati, već će i dodati bogatstvo okusa. Za marinadu možete koristiti ulje, ocat, soja umak ili limunov sok. Ostavite meso u marinadi nekoliko sati ili preko noći za najbolje rezultate.
Dodajte agrume u jelo
Treći trik za omekšavanje mesa je korištenje agruma. Agrumi poput limuna, limete ili naranče su bogati limunskom kiselinom koja će pomoći u razgradnji vezivnog tkiva u mesu. Možete dodati sok od agruma u marinadu ili ga direktno iscijediti na meso tijekom kuhanja. Osim što će pomoći u omekšavanju mesa, agrumi će mu dati i osvježavajući okus.
Slatki trikovi za mekano meso: od mariniranja do korištenja agruma
Kao što ste vidjeli, ključ za omekšavanje mesa tijekom kuhanja je u korištenju različitih tehnika i sastojaka koji će pomoći u razgradnji vezivnog tkiva i dodati okus jelu. Osim trikova koje smo već spomenuli, postoje i neki drugi slatki trikovi za omekšavanje mesa koje biste mogli isprobati.
Koristite voćni enzim papain
Papain je enzim koji se nalazi u papaji i poznat je po svojim sposobnostima omekšavanja mesa. Možete ga pronaći u prahu u trgovinama zdrave hrane i dodati ga u marinadu za meso. Papain će doprinijeti razgradnji vezivnog tkiva i učiniti meso mekšim i sočnijim.
Koristite mlincu za meso
Ako imate mlincu za meso, to bi mogao biti koristan alat za omekšavanje mesa. Mlincem možete mljeti tvrde komade mesa prije kuhanja. Ovaj postupak će fizički razbiti čvrstu strukturu mesa i učiniti ga mekšim tijekom kuhanja.
Kuhanje u slow cookeru
Kuhanje u slow cookeru je jedna od najboljih metoda za omekšavanje mesa. Sporo kuhanje na niskoj temperaturi će postupno razbiti vezivno tkivo u mesu i rezultirati savršeno mekanim i sočnim mesom. Osim toga, slow cooker će i sačuvati sve hranjive tvari i okuse u jelu.
Kako omekšati tvrdo meso – brzi i jednostavni savjeti za ukusne obroke
Kada se suočite s tvrdim mesom, nemojte odmah paničariti. Postoji nekoliko brzih i jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da omekšate meso i pripremite ukusan obrok za svoju obitelj ili prijatelje.
Solite meso prije kuhanja
Sol je izvrstan sastojak za omekšavanje mesa. Prije kuhanja, pospite meso grubom soli i ostavite ga da odstoji oko 30 minuta. Gruba struktura soli će prodirati u meso i razgraditi vezivno tkivo, čineći ga mekšim tijekom kuhanja.
Koristite meso s kostima
Meso s kostima je često mekše od bezkostnog mesa. Kada se meso kuha s kostima, one će dodati vlagu i masnoću u jelo, što će učiniti meso sočnijim i mekšim.
Pokušajte s parom
Kuhanje mesa na pari je jedna od najzdravijih metoda kuhanja, ali i odlična za omekšavanje mesa. Parna će postupno obavijati meso i omekšati ga tijekom kuhanja.
Kao što ste vidjeli, postoji mnogo različitih trikova i tehnika koji će vam pomoći da omekšate meso tijekom kuhanja. Od korištenja kiseline i agruma do kuhanja na niskoj temperaturi, svaki od ovih trikova ima svoje prednosti i pružit će vam savršeno mekano meso za vrijeme kuhanja. Isprobajte ih i uživajte u ukusnim i sočnim jelima!